Lokaal op 1 heeft raadsvragen gesteld over de toekomst van partycentrum Amicitia. Er is een goed plan om het zalencentrum in Lekkerkerk te gebruiken als dorpshuis. De initiatiefgroep Dorpshuis luidde 10 april de noodklok en stelde dat de gemeente ondanks dat er een goed onderbouwd plan ligt geen actie wil ondernemen. Lokaal op 1 wil opheldering van wethouder Sleeuwenhoek en het college.

In een interview met RTV Krimpenerwaard stelde Bert Lammens, een van de initiatiefnemers voor een dorpshuis in Lekkerkerk, dat de realisatie van een gemeenschapshuis nog ver weg is in het Lekdorp. Amicitia is voor een aantal culturele verenigingen de plek waar zij huisvesten. De gemeente heeft echter het contract met Amicitia per 1 januari 2022 opgezegd. Daardoor is de toekomst van de verenigingen onzeker. Het plan om van het zalencentrum een dorpshuis te maken zou een ideale oplossing zijn. Er ligt inmiddels ook een mooi plan om dit te realiseren met een passende begroting.

Geen beweging

Er zijn inmiddels ook contacten gelegd met de Bibliotheek Lekkerkerk om in de toekomst te verhuizen naar Amicitia. Ook heeft de Stichting Dagbesteding mogelijkheden de exploitatie te ondersteunen. De initiatiefgroep Dorpshuis heeft een gesprek gevoerd met wethouder Sleeuwenhoek, maar daaruit bleek dat de gemeente Krimpenerwaard niet wil bewegen.
Daarom heeft Lokaal op 1 schriftelijke vragen gesteld aan het college. Lokaal op1 vraagt zich af of de gemeente wil helpen te voorkomen dat er een infarct ontstaat in het culturele leven in Lekkerkerk. Verder is de partij benieuwd of het college een verhuizing van de bibliotheek naar Amicitia steunt om dit plan financieel mogelijk te maken. De huidige locatie van de bibliotheek aan de Talmastraat vormt een potentiƫle bouwlocatie.

Amicitia behouden

Lokaal op 1 is ook benieuwd welke positieve signalen de gemeente de afgelopen jaren heeft afgegeven richting de initiatiefgroep en de verenigingen. Ook wil Lokaal op 1 weten of de gemeente Krimpenerwaard kennis heeft van de mogelijkheden van de Stichting Dagbesteding om de exploitatie van een dorpshuis in Amicitia te steunen. Tot slot heeft de partij zorgen over de toekomst van de verenigingen die nu huizen in het zalencentrum. Wil de gemeente actief meehelpen om een ander onderkomen te vinden voor culturele activiteiten als er andere plannen met Amicitia zijn? Lokaal op 1 stelt dat elke grote kern in de gemeente een dorpshuis bezit en dat een gemeenschapshuis in Lekkerkerk niet gemist kan worden.